|
Абуабдулло Рудаки
| |
KOROL1986 | Дата: Понедельник, 2012.07.09, 07:40 | Сообщение # 36 |
 Рядовой
Награды: 0
Статус: 
| БА ДОДА КАНОАТКУНУ БО ДОД БИЗИХ ДАР БАНДИ ТАКАЛЛУФ МАШАВ ОЗОД БИЗИХ ДАР БЕХ ЗИ ХУДАТ НАЗАР МАКУН ГУСА МАХУР ДАР КАМ ЗИ ХУДАТ НАЗАР КУНУ ШОД БИЗИ!!
|
|
| |
gulijon | Дата: Среда, 2012.09.05, 09:58 | Сообщение # 37 |
 Генерал-майор
Награды: 10
Статус: 
| Дар раҳгузари бод чароғе, ки турост, Тарсам, ки бимирад аз фароғе, ки турост. Бӯйи ҷигари сухта олам бигирифт, Гар нашнидӣ, зиҳӣ димоғе, ки турост.
Худованд собиронро дуст дорад
|
|
| |
alensika | Дата: Суббота, 2012.11.10, 22:43 | Сообщение # 38 |
 Полковник
Награды: 6
Статус: 
| Ты, сердце, терпишь муку поделом, Терзаемо безжалостным орлом,
Пылинка я, но без любви нет жизни. Любовь - как солнце в небе голубом.
ОДАМ АЗ ГУЛ НОЗУКУ АЗ САНГ САХТ АСТ
|
|
| |
gulijon | Дата: Понедельник, 2012.11.12, 11:39 | Сообщение # 39 |
 Генерал-майор
Статус: 
| Ҷойе, ки гузаргоҳи дили маҳзун аст, Он ҷо ду ҳазор найза болои хун аст. Лайлисифатон зи ҳоли мо бехабаранд, Маҷнун донад, ки ҳоли Маҷнун чун аст!
|
|
| |
alensika | Дата: Пятница, 2012.11.16, 18:14 | Сообщение # 40 |
 Полковник
Статус: 
| Ветер вея от Мульяна, к нам доходит. Чары яр моей желанной к нам доходят. Что нам брод Аму шершавый? Нам такой, Как дорожка златотканная, подходит. Смело в воду! Белоснежным скакунам По колена пена пьяная доходит. Радуйся и возликуй, о Бухара: Шах к тебе, венчанная, приходит. Он как тополь! Ты как яблоневый сад! Тополь в сад благоухания приходит. Он как месяц! Ты как синий небосвод! Ясный месяц в небо раннее восходит.
Бўи джўи мўлиён ояд хаме. Ёду ёри мехрубон ояд хаме. Реги Омуву дурушти рохи ў Зери поям парниён ояд хаме. Оби Джайхун ах нишоти рўи дўст Хинги моро то миён ояд хаме. Эй Бухоро шод бошу дер зи, Мир наздат шодмон ояд хаме. Мир мох заст-у, Бухоро - осмон, Мох сўи осмон ояд хаме. Мир сарв хаст-у, Бухоро - бўстон, Сарв сўи бўстон ояд хаме. Офарин-у мадх суд ояд хаме, Гар ба гандж андар зиёд ояд хаме.
|
|
| |
gulijon | Дата: Понедельник, 2012.11.19, 11:54 | Сообщение # 41 |
 Генерал-майор
Статус: 
| Когда из глины и воды творец меня лепил, Я пламенем любви к тебе уже охвачен был. О, если б мне досталась нить, связующая нас, Разорванное на куски, я б это сердце сшил! Хотя и милости твоей я начисто лишен, Я знаю: чистотой любви тебе я буду мил. Когда всему живому смерть предначертал творец, Мне от жестокости твоей он умереть судил. Не склонен к радости Джами – в тот изначальный час На горе, крови и слезах мой прах замешан был.
|
|
| |
alensika | Дата: Суббота, 2012.11.24, 09:21 | Сообщение # 42 |
 Полковник
Статус: 
| Я потерял покой и сон – душа разлукою больна, Так не страдал ещё никто во все века и времена. Но вот свиданья час пришёл, и вмиг развеялась печаль, - Тому кто встречи долго ждал, стократно сладостна она. Исполнен радости, я шёл давно знакомою тропой, И был свободен мой язык, моя душа была ясна. Как с обнажённой грудью раб, я шёл знакомою тропой, И вот навстречу мне она, как кипарис, тонка, стройна. И мне, ласкаясь, говорит: «Ты истомился без меня?» И мне, смущаясь, говорит: «Твоя душа любви верна?» И я в ответ: «О ты, чей лик затмил бы гурий красотой! О ты, кто розам красоты на посрамленье рождена! Мой целый мир – в одном кольце твоих агатовых кудрей, В човганы локонов твоих вся жизнь моя заключена». Я сна лишился от тоски по завиткам душистых кос, И от тоски по блеску глаз лишился я навеки сна. Цветёт ли роза без воды? Взойдёт ли нива без дождя? Бывает ли без солнца день, без ночи – полная луна? Целую лалы уст её – и точно сахар на губах, Вдыхаю гиацинты щёк – и амброй грудь моя полна. Она то просит: дай рубин – и я рубин ей отдаю, То словно чашу поднесёт – и я пьянею от вина…
|
|
| |
gulijon | Дата: Понедельник, 2012.11.26, 10:43 | Сообщение # 43 |
 Генерал-майор
Статус: 
| Рӯдакӣ рафту монд ҳикмати ӯй, Май бирезад, нарезад аз май бӯй. Шоират ку кунун, ки шоир рафт, Набувад низ ҷовидона чун уй. Чанд ҷӯйӣ чу ӯ? Наёбӣ боз, Аз чун ӯ дар замона даст бишӯй!
|
|
| |
alensika | Дата: Понедельник, 2012.11.26, 22:49 | Сообщение # 44 |
 Полковник
Статус: 
| Зиҳӣ, фузуда ҷамоли ту зебу ороро, Шикаста сунбули зулфи ту мушки сороро. Қасам бар он дили оҳан хӯрам, ки аз сахтӣ Ҳазор тарҳ ниҳодаст санги хороро, Ки аз ту ҳеҷ мурувват тамаъ намедорам, Ки кас надида зи сангиндилон мадороро. Ҳазор бор худоро шафеъ меорам, Вале чӣ суд, чу ту нашнавӣ “Худоро”-ро?! Чу Рӯдакӣ ба ғуломӣ қабул агар бикунӣ, Ба бандагӣ написандад ҳазор Дороро.
|
|
| |
gulijon | Дата: Пятница, 2012.11.30, 16:52 | Сообщение # 45 |
 Генерал-майор
Статус: 
| Бо он ки дилам аз ғами ҳаҷрат хун аст, Шодӣ зи ғами туам зи ғам афзун аст! Андеша кунам ҳар шабу гӯям, ё раб, Ҳиҷрон-ш чунин аст, висолаш чун аст?
|
|
| |
alensika | Дата: Пятница, 2012.11.30, 22:02 | Сообщение # 46 |
 Полковник
Статус: 
| Зачем на друга обижаться? Пройдет обида вскоре. Жизнь такова: сегодня - радость, а завтра - боль и горе. Обида друга - не обида, не стыд, не оскорбленье; Когда тебя он приласкает, забудешь ты о ссоре. Ужель одно плохое дело сильнее ста хороших? Ужель из-за колючек розе прожить всю жизнь в позоре? Ужель искать любимых новых должны мы ежедневно? Друг сердится? Проси прощенья, нет смысла в этом споре!
|
|
| |
gulijon | Дата: Понедельник, 2012.12.03, 11:00 | Сообщение # 47 |
 Генерал-майор
Статус: 
| Ба ҳақ нолам зи ҳаҷри дӯст зоро, Саҳаргоҳон чу бар гулбун ҳазоро. Қазо гар доди ман настонад аз ту, Зи сӯзи дил бисӯзонам қазоро. Чу ориз барфурӯзӣ мебисӯзам қазоро. Чу ман парвона бар гирдат ҳазоро. Нагунҷам дар лаҳад, гар з-он ки лахте, Нишинӣ бар мазорам сӯгворо… Ҷаҳон ин асту чунин аст, то буд Ва ҳамчунин бувад инанд боро! Ба як гардиш ба шоҳаншоҳӣ орад, Диҳад дайҳиму тоҷу гӯшворо… Ту-шон зери замин фарсуда кардӣ, Замин дода мар эшонро зағоро. Аз он ҷонбӯз лахте хуни раз деҳ, Сипарда зери пой андар сипоро!
|
|
| |
alensika | Дата: Пятница, 2012.12.07, 08:48 | Сообщение # 48 |
 Полковник
Статус: 
| О тех рубашках, красавица, читал я в притче седой. Все три носил Иосиф, прославленный красотой. Одну окровавила хитрость, обман разорвал другую, От благоухания третьей прозрел Иаков слепой. Лицо мое первой подобно, подобно второй мое сердце, О, если бы третью найти мне начертано было судьбой!
|
|
| |
gulijon | Дата: Пятница, 2012.12.07, 15:48 | Сообщение # 49 |
 Генерал-майор
Статус: 
| Дар ишқ чу Рӯдакӣ шудам сер аз ҷон В-аз гиряи хунин мижаам шуд марҷон. Алқисса, ки аз дасти азоби ҳиҷрон Дар оташи рашкам дигар аз дӯзахиён!
|
|
| |
alensika | Дата: Суббота, 2012.12.22, 15:38 | Сообщение # 50 |
 Полковник
Статус: 
| Мне жизнь дала совет на мой вопрос в ответ,— Подумав, ты поймешь, что вся-то жизнь — совет: «Чужому счастью ты завидовать не смей, Не сам ли для других ты зависти предмет?» Еще сказала жизнь: «Ты сдерживай свой гнев. Кто развязал язык, тот связан цепью бед».
|
|
| |
gulijon | Дата: Вторник, 2013.02.05, 14:47 | Сообщение # 51 |
 Генерал-майор
Статус: 
| Эй дареғо, ки хирадмандро, Бошад фарзанду хирадманд не. В-арчи адаб дораду дониш падар Ҳосили мерос бафарзанд не.
|
|
| |
alensika | Дата: Суббота, 2013.02.09, 10:08 | Сообщение # 52 |
 Полковник
Статус: 
| Гирифт хоҳам зулфайни анбарини туро, Ба бӯса нақш кунам барги ёсамини туро. Ҳар он замин, ки ту як раҳ бар ӯ қадам биниҳӣ, Ҳазор саҷда барам хоки он замини туро. Ҳазор бӯса диҳам бар сиҳои номаи ту, Агар бибинам бар мӯҳри ӯ нигини туро. Ба теғи ҳиндӣ, гӯ, дасти ман ҷудо бикунанд, Агар нагирам рӯзе ман остини туро. Агарчи хомӯш мардум, ки шеър бояд гуфт, Забони ман бар вай гардад офарини туро.
|
|
| |
imomov_r | Дата: Среда, 2013.02.13, 11:27 | Сообщение # 53 |
 Лейтенант
Награды: 3
Статус: 
| Бирав зи тачрибаи рузгор бахра бигир, Ки бахри дафъи хаводис туро ба кор ояд.
|
|
| |
webmast | Дата: Четверг, 2013.03.14, 00:10 | Сообщение # 54 |
 Сержант
Награды: 4
Статус: 
| Ҳаёт ва осори устод Рўдакӣ
Нури ҷаҳонгири илму адабиёт, вуҷуди пур аз ганҷу хирад ва фазлу ҳикмат, алломаи Шарқ, устоди шоирон, асосгузори адабиёти классики тоҷику форс Абӯабдуллоҳ Ҷаъфари ибни Муҳаммад ибни Ҳаким ибни Абдураҳмон ибни Одам соли 858 дар яке аз деҳаҳои хушманзари водии Зарафшон, яъне Панҷрӯд, ки марказ ҳисоб меёфт, чашм ба олами ҳастӣ кушодааст. Падараш Муҳаммад буд ва модари хушбахт номи тифлро Ҷаъфар гузошт. Абуабдуллоҳ номи эҳтиромии ўст, ки чунин номи бузург танҳо ба ашхосе дода мешуд, ки олим, шоир, боэҳтиром ва фардҳои бообрў буданд. Падари Ҷаъфар, ки худ аз аҳли зиё буд, ба тарбияи Ҷаъфари хурдсол аҳамияти беандоза зоҳир менамуд. Ин буд, ки ў аз зодгоҳи худ маълумоти муайяне гирифт. Ҷаъфар ҷавони илмдўст буд ва ҳамеша барои илму дониш, ганҷу ҳикмат мубориза мебурд. Ў аз хурдсолӣ истеъдоди бузург зоҳир намуд. Ў чунон закӣ ва тезфаҳм буд, ки дар 8-солагӣ Қуръонро ба тамом ҳифз намуд ва қироат бинмуд ва ба шеър гуфтан пардохт. Мардум ба вай иқбол намуд ва рағбати ӯ зиёд гашт. Ҷаъфар дар баробари ақли расо, зеҳни гиро ва хотираи тавоно, овози хуш ва савти дилкаш дошт. Навохтани ўду рўд, барбату чанг, танбуру найро машк карда дар мутрибӣ ва ромишгарӣ моҳир мегардад. Чун ташнаи дониш буд, роҳи Самарқандро пеш гирифт. Дар мадрасаҳои Самарқанд таҳсил намуда, забони арабӣ, илми балоғат ва луғат, фалсафа, ҳикмат, таърих, фиқҳ, риёзиёт ва нуҷумро ба дараҷаи аъло аз худ карда будааст. Истеъдоди шоирии Рўдакӣ дар ин давра камол ёфт ва овозаи шеъри ў тамоми кишварро фаро гирифт. Аввал Рўдакӣ ба дарбори Насри-I Сомонӣ даъват шуд. Баъдтар бо ташаббуси Балъамӣ, ки вазир буд, ба пойтахт, яъне ба Бухоро омад. Рўдакӣ дар дарбори Исмоили Сомонӣ (892-907) ва Аҳмад ибни Исмоил (907-914) низ хизмат карда аст. Дар аҳди Насри II нуфузи Рўдакӣ баланд мегардад. Насри II Рудакиро дўсти наздики худ хонда, ба куҷохое, ки мерафт: Нишопур, Марв, Сарахс, Ҳирот ва дигар ҷойҳо Рўдакиро ҳамроҳи худ мебурд. Барои шеъру ғазали пурмазмуни ў сарлашкарону ҳокимон ва худи шоҳ инъоми зиёд медоданд. Дар гуфтани шеър ба дараҷае расида буд, ки касе ба ў баробар шуда наметавонист. Балъамӣ гуфтааст, ки дар Арабу Аҷам мисли Рўдакӣ шоире нест. Боре Насри II ба Ҳирот рафт. Чун боду ҳавои форами онҷо ба ў писанд омад, ў онҷо манзил намуд, Бухороро фаромўш намуд ва 4- сол онҷо зист. Ҳама муштоқи ёру диёр буданд, вале шоҳ баргаштан намехост. Рўдакӣ шеъре эҷод карда, чунон васфи Бухоро намуд ва онро суруд, Бўйи ҷўйи Мўлиён ояд ҳаме, Ёди ёри меҳрубон ояд ҳаме… Ки аз таъсири шеъри пурҷозибаву дилкаш ва овози хуш ва нолаи ҷонбахш Наср мафтун гардид, ки мўзаро напўшида давоми матн
www.TojAdabiyot.com - Сомонаи Адабиёти Тоҷик www.DonishOmuz.com - Форуми Фанҳои Омӯзишӣ
|
|
| |
|
 | Приветствую Вас Гость
|
|